Thermos - Best i test

Tekst og bilde: Vilde M. Horvei, Tek.no

For mange av oss er behovet for termokopper synonymt med en noe hektisk morgenrutine. Det inkluderer gjerne en variasjon av knuste vekkerklokker, undertøy på vrangen, nøkler som aldri ligger der de skal, og en spurt til bussen som burde kvalifisere til deltagelse i Team Ingebrigtsen. I de fleste tilfeller er alt gruff kurert så fort vi får i oss kaffen fra termokoppen på vei ut døren.

Men hvis den termokoppen ikke er tett, og den nødvendige koffeinen nå ligger som et hånlig smil utover sekken eller jakkelommen, da er det bare å ringe sjefen og si at «denne dagen skjer ikke».

Heldigvis har vi i Tek en sjef som responderer med «la oss teste hvilken termokopper som faktisk fungerer», med det resultat at vi har testet intet mindre enn tyve termokopper. Med alt det det innebærer av kjøkken-sauna, brannalarmer og en familie som med rette er lei fordi «du kan ikke okkupere kjøkkenet hele tiden!».

Vi ble ferdige, selv om det nå krever mer enn koffein for å blidgjøre det ufrivillige test-teamet. Og konklusjonen er at de færreste koppene holder ut mer enn 3 timer før væsken blir lunken eller kald. Med unntak av noen få, som utmerker seg særdeles positivt.

Slik har vi testet – og disse tingene bør du ta hensyn til.
Termokopper er selvsagt ikke kun forbeholdt B-mennesker med elendige morgenrutiner. Å ta med seg en kopp kaffe, kakao, te, eller annen varm væske er like viktig for dem som ønsker å gå seg en kortere eller lengre tur.

Uansett bruksområde kan vi alle enes om at termokoppen har to kritiske funksjoner: holde væsken varm og unngå lekkasje. I tillegg er det greit at den er behagelig å drikke av, praktisk å håndtere og enkel å rengjøre. Dette har også vært viktige kriterier for oss når vi har testet.

Våre vurderinger baserer seg i hovedsak på hvorvidt termokoppen fungerer som pendlerkopp – selv om det er en kjempebonus om den kan brukes til noe mer enn det – og vektlegger de ulike kriteriene i denne rekkefølgen:

Det aller viktigste er at koppen holder varmen, og her lener vi oss på temperaturmålingene våre, fordi det er meningsløst å gå til anskaffelse av en termokopp hvis porselenskoppen din gjør samme nytten.
Dernest er det viktig at den ikke lekker. Det hjelper jo fint lite at kaffen er varm, når den ligger utover hele sekken.
Og så må den være god å drikke av. Rett og slett fordi hvem vil vel ha en kopp som er kjip å drikke av..?
Alle andre vurderinger kommer i tillegg til de tre viktigste kriteriene.
I spesifikasjonene våre har vi målt og lagt inn omtrentlig diameterstørrelse på termokoppene (målt fra undersiden). Dette fordi en gjennomsnittlig koppholder i bil er rundt 7 centimeter. Hvorvidt termokoppen passer i akkurat din bil, bør derfor måles på forhånd.

Jo større volum, desto lenger klarer termoser å holde på varmen. Derfor har vi valgt å dele termokopptesten i to. Denne første forholder seg til termokopper mellom 0,3 – 0,4 liter væske, som er den som publiseres nå. Vi er også i gang med å teste 0,4 – 0,6 L, som vil publiseres senere.

Alle termosene har blitt målt regelmessig over tid i både kjøleskap og fryser. Ved første testrunde fikk alle koppene vi hadde inne en runde i et kjøleskap med litt høy varmegrad (9°C) og en fryser (-15°C). I andre omgang benyttet vi oss av et annet kjøleskap med 5–6°C. For å veie opp for forskjellen ettertestet vi blant annet testvinneren.

Endringen av kjøleskap gjør at vi vektlegger frysertemperaturene litt mer, ettersom de var identiske begge gangene. De færreste koppene er forventet å tåle mer enn 3–5 timer, men de er målt til 9 timer fordi det er et par som holder ut vesentlig lenger enn andre. 

NB: Selv om produsentene i flere tilfeller opplyser at termokoppen «kan vaskes i oppvaskmaskin» vil vi likevel anbefale å kun vaske topplokkene i oppvaskmaskinen. Termofunksjonen til flaskene kan ta skade av behandlingen. Forøvrig er det kun i tre av tilfellene noe herk å vaske lokket for hånd.

Det er kun brukt kokende vann, og samtlige kopper har blitt forvarmet.

Vinneren er: Thermos JMY

Thermos er i en egen klasse for seg selv. De har bare skjønt det: kaffen skal være varm over tid og holde seg i koppen. I grunn ganske enkelt.

I motsetning til flere av de andre termokoppene lukkes Thermos’ drikkeåpning inn under et lokk. Lokket åpnes ved å trykke på åpne-knappen, som også har en ekstra låsemekanisme for å forsikre seg om at den er ordentlig lukket.

Selv om et medlem i det ufrivillige test-teamet mente på at låse/feste-mekanismen er litt klønete, og at termokoppen ser ut som et portabelt toalett, er det nettopp dette designet som sørger for å forhindre varmetapet så effektivt. Etter tre timer i fryseren holder den hele 75 grader celsius, og selv etter ni timer er ikke temperaturen sunket mer enn til 49 grader.

Den lekker ikke i det hele tatt og den er enkel å drikke av. Et lite innsenk øverst på flasken gir et godt grep når du drikker, og lokket slår deg ikke i nesen når du bøyer hodet bakover for å drikke. Rett og slett fordi lokket automatisk vippes helt bak og blir der.

Dette er en termokopp som er like god til å være turkamerat på korte og lange turer, som den er til å kurere marerittmorgener. Den er rett og slett bare kjempegod.